Lezing 8 oktober 2024 De bevrijding van Best door Edwin Popken.

Plaats: Grandcafé de Bank, Raadhuisplein 30B, 5683 EA Best

Tijd: 20.00 uur

 

De bevrijding van Best.

Op 24 oktober 1944 werd Best bevrijd. Aan de bevrijding gingen vanaf 17 september 1944 felle gevechten vooraf tussen geallieerde en Duitse strijdkrachten. Gevechten die vele Amerikaanse en Britse militairen het leven kostten. In deze lezing gaat militair historicus Edwin Popken in op de gevechten rondom Best in deze periode. Aan bod komen niet alleen de gevechtshandelingen zelf, maar juist ook de context waarin deze plaatsvonden en waarom zo fel om Best werd gevochten door beide kanten.

 

Wie is Edwin Popken.

Edwin is jongs af aan geïnteresseerd in krijgsgeschiedenis, specifiek in de tweede wereldoorlog. Zijn interesse is breed, maar hij richt zich hoofdzakelijk op Market Garden, Overloon, Veritable en het Ardennen offensief. Hij bestudeert continu deze slagen en de omgeving waar deze plaatsvonden. Edwin is een militair historicus, afgestudeerd aan de universiteit van Birmingham in moderne militaire geschiedenis. Als onderzoeker richt hij zich met name op de periodeseptember 1944 - maart 1945 in noordwest Europa. Naast onderzoek en lezingen, neemt Edwin vaak individuen en groepen (burger en militair) mee naar de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog en werkt hij ook mee aan documentaires op TV en YouTube.

 

Betrokken bij de Wall of Honour.

Edwin is als historicus nauw betrokken bij het tot stand komen van de Wall of Honour. De Wall of Honour zal (voor zover nu bekend) de namen van alle gesneuvelde Britse militairen weergeven die om het leven zijn gekomen bij gevechtshandelingen in de gemeente Best in de periode september-oktober 1944.

 

Edwin Popken is lid van The International Guild of Battlefield Guides.

 

Tentoonstelling 80 jaar Bevrijding van Best.

Vanaf 4 oktober is in de Bibliotheek op het Raadhuisplein 30-32 in Best door Erfgoedvereniging Dye van Best een tentoonstelling ingericht over 80 jaar bevrijding van Best. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Bibliotheek. In nauwe samenspraak met Harrie Dijkhuizen is deze opgezet. Harrie is bekend als expert op het gebied van de gebeurtenissen in de maanden september-oktober 1944 in Best. Hij heeft tevens aan de basis gestaan van de Liberation Fietsroute. De route is vrij te verkrijgen bij een bezoek aan de tentoonstelling of te downloaden van: https://www.dyevanbest.nl/nieuws-en-agenda/nieuws/liberation-fietsroute.

 

De openingstijden van de bibliotheek zijn:

Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag 10:00 - 17:00 uur

Donderdag 10:00 - 22:00 uur

Zaterdag 10:00 - 15:00 uur

Zondag gesloten